Optimera samler all bærekraft i Miljøfyrtårn
– Vi er ikke alltid de første, men det er viktig for oss å ha kontroll på det vi sier vi har kontroll på. Vi skal ikke skryte av at vi er bærekraftige før vi vet at vi er det, fastslår direktør forretningsutvikling, Odd Treffen. Nå samler Norges største byggevareaktør alt under paraplyen Miljøfyrtårn.
MORTEN KRISTIANSEN
– Grunnlaget for at vi går for Miljø-fyrtårn-sertifisering er at vi over mange år har vært veldig gode på mange elementer innenfor miljø. Vi så et helt tydelig behov for å forenkle hverdagen for oss selv for å finne en måte som vi, med et bevis, kunne fortelle at «dette kan vi – dette har vi kontroll på», sier Treffen.
Han forteller at Optimera har mange store kunder som gjennom flere år har stilt krav på områder som for eksempel transport, produktdokumentasjon, avfallshåndtering etc.
Han forteller at Optimera, som mange andre, fikk med seg at FN kom med sine 17 bærekraftsmål i 2015, men at de da ikke reflekterte så mye over hvordan disse målene påvirket dem – og hvor mye Optimeras virksomhet påvirket de forskjellige bærekraftsmålene.
Han legger til at Optimera nå, for første gang, jobber med et bærekraftregnskap som vil bli presentert som en del av årsrapporten for 2019.
En fantastisk sertifisering
Fokus på miljø og bærekraft, og Miljø-fyrtårnsertifiseringen har blitt positivt mottatt internt i organisasjonen, spesielt fra de som har direkte kontakt med kundene. Timingen for sertifiseringen har vært bra, ifølge Treffen.
Etter at hovedkontoret nå er Miljø-fyrtårn-sertifisert skal alle andre Optimera-foretak sertifiseres i tur og orden.
SKAL VÆRE BEST I KLASSEN: Direktør forretningsutvikling, Odd Treffen, er godt fornøyd med miljø- og bærekraftsarbeidet i Norges største aktør innenfor byggevarer. (Foto: Morten Kristiansen)
– Det er en fantastisk sertifisering satt opp i mot ønsket om å ha orden, fastslår Treffen. På spørsmål om sertifiseringen vil by på en oppgradering i forhold til førsituasjonen sier Treffen at det er en perfekt mulighet for å stramme opp i eksisterende rutiner.
– Dette er ingen revolusjon, dette handler om å sette ting i system, konkluderer han.
Konverterer til el
Av allerede eksisterende miljøtiltak, som for eksempel transport og bilbruk, pågår det en utskifting av servicebiler fra fossilt drivstoff til elektrisk. Optimera leier inn varetransporttjenester hvor det er kontraktsfestet krav om minimum euroklasse på bilene. Selskapet eier nå kun syv biler av den totale trans-portflåten, biler som skal konverteres i henhold til eksisterende miljøkrav. Der det er hensiktsmessig skal all service-og firmabil over tid konverteres til el.
Fokus på riktig emballasje
Et pågående tiltak i hele næringslivet er redusert plastbruk. Optimera her ennå ikke tatt Plastløftet i regi av Grønt Punkt Norge.
– Men det ligger i planene våre. Vi jobber mye med plast og emballasjereduksjon. Den største kilden til plastavfall er inngående emballasje, så der ser vi på løsninger som kan redusere, minimere og fjerne behovet for plast, sier Treffen.
Optimera har allerede skiftet ut all egen emballasje og gått over til en fargeløs folie med minimalt med trykk, produsert av resirkulert råvare. Treffen påpeker at trevirkeavfall er den aller største utfordringen i byggevarebransjen, og selskapet jobber med løsninger for bedre nedstrømsløsninger for treflis.