10 millioner for å øke kompetansen
Nå skal bærekraft og sirkulærøkonomi på agendaen
Virke fikk 10 millioner kroner for å øke kunnskapen om bærekraft og sirkulærøkonomi i handelsleddet. Byggevarehandelen er en av bransjene i målgruppen, og Solveig Irgens er leid inn for å få mest mulig ut av midlene i prosjektets relativt korte tidsrom.
Morten Kristiansen
I den grønne omstillingspakken Regjeringen lanserte 27.mai 2020 ble Virke tildelt 10 millioner kroner for å heve kompetansen om bærekraft og sirkulær økonomi i handelen.
Handelsnæringen er stor og spenner over et vidt spekter av bransjer, produkt- og tjenesteområder/kategorier. Veldig mange problemstillinger knyttet til omstillingen til sirkulær økonomi er felles for alle handelsbedrifter.
Det er likevel slik at en del problemstillinger er bransjespesifikke. For bransjespesifikke løsninger ønsker Virke å teste ut på og samarbeide med bedrifter i to utvalgte bransjer, som er prioritert i EUs handlingsplan for sirkulær økonomi, og der organisasjonen mener modenheten er størst: Tekstil, mote og fritid samt byggevarehandelen.
Digitalt læringsverktøy i sentrum
Prosjektleder Solveig Irgens forteller at prosjektet er delt inn i tre delområder: Digitale læringsverktøy, innsikt og analyse og regionale nettverk.
Prosjektperioden er relativt kort.
– Virke fikk tilsagnsbrevet 7. juli og jeg begynte 3. august. Midlene skal være brukt opp innen 31. desember, så det er et veldig høyt tempo. Som prosjektleder tenker jeg at vi må levere fra oss noen byggeklosser som det går an å bygge videre på, for denne utfordringen er ikke løst på fem måneder. Dette kommer til å ta tid, fastslår Irgens.
Det første delområdet, digitale læringsverktøy, handler om å lage nettopp det – myntet på daglige ledere i små
og mellomstore bedrifter. Ifølge Irgens treffer ikke nødvendigvis dette de store byggevarekjedene, men det treffer en del av de som leverer til byggevarekjedene, og de som driver enkeltbutikker innen bransjen. – Dette verktøyet er et «hvor begynner jeg» -verktøy hvis man skal jobbe med bærekraft. Det er en stor del av prosjektet for det er relativt kostnadskrevende, forteller hun.
Verktøyet heter «Ditt spor for bærekraft» og bygger på arbeid Virke allerede har gjort når det gjelder innsikt om hva medlemsbedriftene trenger for å kunne jobbe med bærekraft.
Kartlegger kompetansen
Det andre delområdet, innsikt og analyse, handler om å få oversikt over ståa.
– Nå jobber vi med å kartlegge kompetansen hos de som jobber i byggevarekjedene som ledere eller medarbeidere med ansvar for innkjøp, design og logistikk. Vi finner ut hva et er som driver dem i jobben deres, hva de ser kommer og hva som kreves av dem i dag for holde seg a jour kompetansemessig, forteller Irgens.
I skrivende stund er kun et fåtall personer intervjuet, så det foreligger ikke noen endelig analyse.
først, og så tar det en stund før det kommer til de minste byggeplassene i mer grisgrendte strøk.
Hun legger til at det likevel har skjedd mye med bærekraft i byggevarehandelen siden sist hun var i kontakt med bransjen for rundt tre år siden, den gang som leder for lavenergiprogrammet.
SKAL KARTLEGGE KOMPETANSEN: Prosjektleder Solveig Irgens jobber på høygir for å levere fra seg byggeklosser som kan berede grunnen for ytterligere kunnskap om bærekraft og sirkulærøkonomi i byggevarehandelen. (Foto: Entro AS)