Boligprodusentenes Forening har utviklet verktøyet «Branntrygg» for å redusere behovet for brannrådgivere i mange prosjekter med Royal-kledning. Men floken rundt brannklassifiseringen av overflatebehandlet, utvendig kledning er ikke løst. – I 20 år har man brukt brannklassene som gjelder for innvendige kledninger, også utvendig. Dette ble ikke konsekvensutredet da det ble tatt inn i forskriften, forteller teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes Forening.
MORTEN KRISTIANSEN
Bruk av fraviksanalyser gav boligeiere og byggere med utvendig Royal-kledning en løsning på brannklassifiseringsproblemet tidligere i år.
Som en følge av dette har Boligprodusentenes Forening sammen med SINTEF og Holte, utviklet verktøyet «Branntrygg» – som automatiserer standardiserte fraviksanalyser opp mot de preaksepterte ytelsene i veiledningen til forskriften.
Og dermed eliminert behovet for at brannrådgivere i tiltaksklasse 3 skal, skal måtte foreta individuell vurdering av alle boligprosjekter hvor det er brukt eller ønskes å bruke Royal-kledning.
– De ansvarlige prosjekterende kan bruke «Branntrygg» og svare på ja og nei-spørsmål, og ledes gjennom ulike viktige problemstillinger for hva som eventuelt må gjøres for at man skal kunne bruke Royal-kledning – eller om man slipper å gjøre noe, forteller teknisk sjef Lars Myhre.
HÅPER PÅ ENDRING: – Det er helt klart behov for å endre gjeldende preaksepterte ytelser, sier teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes Forening. (Foto: Johnny Syversen)
Gir dokumentasjon
Den første versjonen av Branntrygg dekker frittliggende eneboliger og hytter, rekkehus og kjedede boliger – men kun vertikale skiller, ikke horisontale skiller som for eksempel leiligheter over hverandre. – Slik Branntrygg er utformet er det basert på fraviksanalyser som SINTEF har utført, og Holte har lagt inn i i et web-basert verktøy.
Alle opplysninger som man gir ved bruk av verktøyet blir dokumentert i en oppsummeringsrapport, og vil være dokumentasjon som man skal ha i prosjektet, forteller Myhre.
Branntrygg kan brukes for både ferdige bygg, bygg under oppføring og nye prosjekter. Sistnevnte var i utgangspunktet ikke inkludert, men der er uenighetene ryddet av veien.
– Forskriftskrav er forskriftskrav. Forskriften stiller ikke ulike krav til bygninger under oppføring eller bygninger som ikke er påbegynt ennå. Kravene til ferdigattest er de samme, det er vi helt trygge på, fastslår Myhre.
Løser ikke alt
– Løser «Branntrygg» floken rundt bruk av Royal-kledning?
Der jobbes det nå med å skaffe faktakunnskap slik at vi kan lage tilsvarende verktøy for disse boligtypene.
Myhre legger til at vi i fremtiden ikke kan basere oss på at vi må kjøre fraviksanalyser på bruk av Royal-kledning.
– Hadde det vært kun for Royal-kledning
– at det var kun denne typen kledning som ikke tilfredsstilte de preaksepterte ytelsene i veiledningen, hadde det kanskje vært greit nok. Men Royal-saken har avdekket at vi ikke har hatt kunnskap om brannegenskapene til utvendig trekledning i vanlig basisutførelse.
Dette ble ikke konsekvensutredet da man tok dette inn i forskriften, forteller Myhre.
Et midlertidig verktøy
Selv om man ikke løser alt av knuter med «Branntrygg», er verktøyet blitt veldig godt mottatt i bransjen, ifølge Myhre.
– Det eneste hjertesukket er at brukerne gjerne skulle hatt flere bygningstyper inkludert i tillegg til de verktøyet nå omfatter. Men Branntrygg har løst en stor floke ved at man nå slipper å benytte seg av brannrådgivere i hytter og eneboliger.
Myhre håper at de vil ha neste versjon av Branntrygg klar en gang før jul, men kan ikke love noe.