Sommeren 2019 spilte The Kids på Sverresborg. – Jeg sitter bakerst og spiller, sier han, og dermed kan det være vanskelig å få nærbilde av Ragnar ved trommesettet.
Trommis og begravelseskonsulent
Det å være trommeslager i et legendarisk band og begravelseskonsulent er to ytterpunkter. Men for Ragnar Vigdal er det et liv.
AV HEGE WILLADSEN
Vi avtaler med Ragnar å ta en prat om et langt liv som begravelseskonsulent og får komme på besøk på kontoret hans i Vigdal begravelsesbyrå. Eller, nå heter det Svanholm & Vigdal begravelsesbyrå. Istedenfor å være konkurrenter har de to begravelsesbyråene slått seg sammen. – Vi blir fortsatt her vi, og folk kommer ikke til å merke den store forskjellen, sier Ragnar.
Men nå var det ikke fusjoneringa vi skulle snakke om, det får bli en annen gang. Vi skal snakke om Ragnar.
I kjelleren i barndomshjemmet til Ragnar Vigdal har han kontor. Vi fikk komme på besøk dit for vi ville høre han fortelle om livet som kjendis og livet som begravelseskonsulent.
På kontorveggen henger bildet til høyre: Fansen ville jo ha litt av trommisen i The Kids. Der står det litt om hans preferanser, det at han liker kaffe, liker biff med potet og liker Queen. Under spørsmålet om hva som er hans ønskedrøm, har Ragnar på dette tidspunkt svart at det er å få førerkort.
Ragnar har trukket seg litt tilbake nå, og Ola står som eier sammen med kona Mette. De siste endringene i bedrifta er vel den største i dens 100 år lange historie; de har slått seg sammen med Svanholm begravelsesbyrå og heter nå Svanholm & Vigdal begravelsesbyrå.
– Jeg starta, fra jeg kunne gå, så har jeg sittet på bil og vært med sjølen, sier han.
Ragnar ble født året etter at farfaren Konrad døde, så han fikk aldri møtt han. Året før Konrad døde, så omkom sønnen til Konrad i ei ulykke i Vassfjellet. Han het Ragnar, og da Oddveig og Ingebrigt fikk barn i september i 1961, tok farmor ordet; det er vel ingen tvil om hva navnet skal være.
– Jeg hadde et godt forhold til farmor. Hun hadde bestandig godt humør, og jeg husker vi spilte både ludo og yatzy sammen. Hun var også musikalsk og spilte piano. Hun er ei som har betydd mye i livet mitt.
Oppstarten av Gimse skolekorps
Ragnar er den mellomste broren av fem. Geir, Ketil, Ragnar, Ola og Øyvind. Yngstemann Øyvind sa en gang at han ikke fikk lært seg noe instrument, for alle instrumentene var tatt av de fire eldre brødrene.
– Pappa starta skolekorpset i 1960, så vi har vokst opp med musikk og korps. Musikk har vært en stor del av hele familien, og alle har vært musikalsk. Farmora mi var veldig musikalsk, og spilte piano i minnesamvær, og musikk har prega hele familien. Jeg starta i skolekorpset da jeg var sju år og fikk utlevert bekken og spilt bekken baki rekkene helt fram til jeg var 11 år. Da mente pappa at jeg kunne lære meg et instrument, og da ble det saxofon.
– Hvordan er det i dag da, det med saxofon?
Ragnar og barnebarnet Tobias liker alt som er motorisert og ha jul. En dag i måneden har Ragnar fått en dag som skal være kun bestefars dag. (Foto: privat)
Det både Ola og Ragnar vil få fram i denne prosessen, det er at folk, kunder ikke kommer til å merke så mye av sammenslåinga. Vigdal vil alltid være der for bygda.
– Jeg er her fortsatt jeg, og vi som har jobba i Vigdal er her fortsatt. Og så blir det ikke så ofte at vi har vakt. Det blir et helt annet vaktsystem nå. Det blir en helt annen hverdag. I Vigdal var vi sju som delte vaktene fram til oktober, og nå er vi over 20 som skal dele vaktene. Da jeg begynte, var det ikke noe vaktsystem, da var vi på jobb døgnet rundt hver dag i uka. Så jeg har timene mine i an mass, ler Ragnar og sier han nå vil ha mer tid til Tobias. Tobias som er bessfar-guten.
Ragnar har vært involvert i utviklinga av gravferdsbransjen i Norge. Han har vært engasjert i Virke. Virke er den enste bransjeorganisasjonen for begravelsesbyråer i Norge. Bransjedirektøren for Virke er Gunnar Hammersmark, og han sier dette om Ragnar når avisa Gaula spør han: Ragnar er en meget dyktig gravferdskonsulent. Jeg har kjent han i mange år, og setter stor pris på de gode egenskapene han har. Faglig dyktig, og en svært positiv bidragsyter i sosialt lag. Han har hatt flere tillitsverv i Virke Gravferd. Lokallagsleder i Trøndelag, styremedlem i hovedstyret, og i gravferdsbransjens etiske utvalg blant annet.
Det er ikke bare i fagforeninga Ragnar har vært engasjert, for han er også en lokalpolitker og sitter i kommunestyret i Melhus for Høyre.
Guro Angell Myrvang har jobbet tett sammen med Ragnar i politikken i flere år.
– Ragnar er rett og slett glad i folk og det bærer han preg av som politiker også. Han er svært opptatt av barn- og unges oppvekstsvilkår og har mange ideer rundt hvordan vi kan gjøre det enda bedre å vokse opp i Melhus. Dette er en partifelle jeg har stor respekt for, sier Guro til avisa Gaula.
Gjenforeningen
Men tilbake til de to ytterpunktene som utgjør Ragnar sitt liv; popstjerne og begravelseskonsulent. Nå vil jeg høre mer om de spennende årene som trommis i The Kids.
– I 1987 så slutta jeg helt med musikk. Skulle slutte hvert fall. Jeg kutta ut dansebandet, for det gikk jo ikke opp med tiden min. Skulle vi på Møre eller oppi nord å spille, så måtte jeg ta fri på fredager, og det var ikke så gunstig bestandig. Det kolliderte litt det der. Jeg hadde en pause litt da i fra alt en periode. Jeg hadde heller ikke så mye kontakt med de andre i musikkmiljøet. Det ble et annet liv. Men så ble det gjenforening i -96. Det var til den første episoden i Tore på Sporet.
Da Tore på Sporet skulle produseres, så var en del av konseptet at band skulle gjenforenes og opptre.