Harald Schee har jobbet som gravferdskonsulent siden 70-tallet:

– Dette jeg skal drive med resten av livet

I nesten 50 år har tredje generasjons Nordstrand-gutt Harald Schee (65) tatt imot familier som har mistet sine kjære. – Jeg pleier å si at jeg jobber fem prosent av tiden med de døde, resten av tiden hjelper jeg de levende, sier han.

Tekst og foto: Andrine Davidsen

Utdrag fra artikkelen som stod i Nordstrand Blad 3. mai 2020.

Harald Schee er i dag fagansvarlig i Wang–TS Jacobsen–Fonus begravelsesbyrå AS i Norge, og har jobbet i begravelsesbransjen i over 47 år.

En gravferdskonsulent skal gi råd til de etterlatte, og hvis man ikke gjør det, eller gjør det på feil måte, er du ingen god gravferdskonsulent, sier Harald Schee (65).

Han er i dag fagansvarlig i Wang – TS Jacobsen – Fonus begravelsesbyrå AS i Norge, og har jobbet i begravelsesbransjen i over 47 år.

Harald skulle ikke inn i familiebedriften Nordstrand Begravelsesbyrå da han var ung. Han skjønte tidlig at det kunne gå den veien, med besteforeldre, moren, og en onkel som jobbet i samme begravelsesbyrå, men Harald gikk mekanisk linje på fagskolen og likte biler og motor.

– Vi hadde begravelsesbiler i garasjen hjemme, og det var ikke utenkelig at julemiddagen ble utsatt fordi familien måtte ut på oppdrag, sier han.
 
– Den første jobben min var som vikar på en bensinstasjon, så der fikk jeg utløp for motorinteressen min.
 
Men det var gravferdskonsulent han skulle bli. Som 18-åring ble han i 1973 fast ansatt i familiebedriften på Nordstrand, og har jobbet seg oppover i gradene helt til han ga seg som administrerende leder for fem år siden.

– Jobber best under press
Etter nesten 20 år som gravferdskonsulent kom det Harald beskriver som et tydelig vendepunkt i karrieren. Da Kong Olav V døde i 17. januar 1991 var det Harald Schee som fikk ansvaret for begravelsen. Det var han som skulle organisere, koordinere, rapportere og sørge for at ting gikk i orden. Han fikk bli med til Kongsseteren for å hente den avdøde kongen, stelte ham og hadde kontakten med staben på Slottet.

– Det er nok den første gangen jeg skjønte at det var dette jeg skulle drive med resten av livet, sier Harald.

Det er tydelig at store oppgaver, stort ansvar og pressede situasjoner bringer frem en side av Harald Schee som han selv trives godt i. I 2005 fikk han prisen «Årets bransjemann» for andre gang – som den eneste i historien – etter sin innsats etter tsunamibølgen i Thailand og Indiahavet året før. Han ble i 2015 æresmedlem av Virke hovedorganisasjon for sitt mangeårige arbeide for bransjeforeningen, både nasjonalt og internasjonalt.

– Å ha det oppdraget over så lang tid gjorde noe med meg som menneske. Jeg kunne kjenne på at jeg ikke var den kalde gravferdskonsulenten som ikke tar ting til seg, men at jeg kjente på det at «ja, du lever du også», og at det er greit å ta ting innover seg og bli helt satt ut.

Bruke tid med familien
– Hva er det beste rådet du kan gi til noen som skal inn i begravelsesbransjen?

– Du må være et omsorgsmenneske. En person som greier å håndtere andre mennesker i mange forskjellige situasjoner uten å ta del av familiens sorg. Og så må du ha lyst til å jobbe med det – helt innerst. Det skal ligge litt ekstra i det, sier Harald.
 
Og det har det gjort for ham. Harald forteller at han tidlig gikk inn i arbeidet med hud og hår, og at han alltid har syntes jobben har vært veldig spennende. I tillegg har han fått bruke tid med familien sin, da han har jobbet med både kone, sønn og onkler.
 
– Jobben min har gitt meg mye glede, og det handler spesielt om takknemligheten pårørende viser i etterkant, sier Harald.
 
– Det å få lov til å jobbe med levende mennesker. For det er det vi gjør omtrent 95% av tiden. Og det å være en som gir råd og legger til rette for familien er noe jeg har vært levende opptatt av hele livet.