Emoji i dødsannonsene? Ja, hvorfor ikke?
Nylig var dødsannonser med motorsykkel og bobil på trykk i OA. Jacob Svarre i Nettum begravelsesbyrå hadde ikke sagt nei til en emoji.
Tekst: Journalist Marius Staveli
Artikkelen stod først i Oppland Arbeiderblad 26. september 2020
Hvor går grensen for hva som er greit i en dødsannonse?
Tradisjoner står for fall på personaliasidene. Frem til nylig var stiliserte kors, duer og andre symboler det eneste som var greit i dødsannonser. Noe har skjedd. Nylig var det bilde av en motorsykkel i en dødsannonse i OA, og bilde av en bobil i en annen. Titt og ofte dukker det opp en gitar i en skog av kors og hjerter.
SJANGER I ENDRING: Jacob Svarre forteller om en sjanger som sakte, men sikkert er i endring. Stadig flere vil ha personlige symboler. Foto: Privat
Så lenge det er etter loven, redaktørplakaten, vær-varsom-plakaten og innenfor våre etiske retningslinjer så er det forsåvidt et vidt rom. Samtidig så må det være innenfor det vi i avisa skjønnsmessig vurderer som sømmelig. Noen grenser må vi ha, men hvor den går er en vurdering som vi må ta når grensene blir utfordret, sier Sønstelie.
Svarre i Nettum forteller at det ikke er ofte at deres dødsannonser blir stoppet av redaksjonene.
– Den store brytningen med avishusene skjedde for sju til fem år siden. Da var det oftere diskusjoner om hva som var greit og ikke. Kan man ha avdøde med kors bak navnet på listen over familien? Kan man ha bilder av avdøde? Må man ha stiliserte symboler? Her har stort sett hoved-stadspressen vært tidligst ute med å slippe opp, så har de andre avisene fulgt etter. Nå er det ikke lenger begrensninger på grunn av teknologien, så hvor grensa ligger er definert av redaksjonene i de enkelte avisene, sier Svarre.
GRENSEGANG: Redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad mener det skal være stor takhøyde for hva man kan bruke i dødsannonser. Ville han akseptert en emoji? Foto: Henning Gulbrandsen
Det var først på starten av 80-tallet at symbolbruken ble utfordret på alvor. Da Kristian Horn, grunnleggeren av Human-Etisk Forbund, døde ble han naturlig nok ikke minnet med et kors. Øverst i dødsannonsen var foreningens egen logo.
– Har dere en gitar?
Da musikeren Bror Skog døde, var ikke datteren Anna Skog Lundsholt i tvil. – Da de la fram heftet med symbolene vi kunne velge blant til dødsannonsen spurte jeg: «Har dere en gitar?» Det hadde de, og gitar ble det.
Merkelig banan
Lundsholt legger merke til det selv. Hun stopper lettere opp ved gravemaskiner enn ved kors.
GITAR: Da Anna Skog Lundsholt skulle velge symbol i dødsannonsen til sin far Bror Skog var hun ikke i tvil: Det måtte bli en gitar.
Faksimile: Oppland Arbeiderblad
Man må reflektere over hva som er kulturelt akseptert. Til syvende og sist er det avsender som står ansvarlig for budskapet, sier Svarre.
Glimt i øyet
Dødsannonsene har de siste år gitt større grad for symboler av jordisk verdi. Som fotballer eller motorsykler og bobiler. Ofte er dette ting som har betydd mye for den avdøde, og brukes fordi det er et symbol på noe som var viktig i livet til den som er død. Svarre har fortsatt til gode å oppleve at familien har ønsker som han ikke mener er etisk forsvarlig å bruke i en dødsannonse.