Hvordan snakke med barn om døden?

Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng har laget en tegneserie for barn med fakta om hva som skjer når vi dør.

«Tegningene sitter som et skudd sammen med Endre Lund Eriksens tekster …» Anne Schäffer, Tidsskriftet Prosa.

– Døden blir ofte romantisert og fremstilt som vakker og litt trist i barnelitteraturen, sier forfatter Endre Lund Eriksen. Men hva skjer egentlig når vi dør? Sammen med illustratør og tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng har han laget en sjangeroverskridende tegneserie, DØDEN. Dødsens seriøse fakta, for barn, som gir svar på helt grunnleggende spørsmål.

Egne erfaringer
Selv har Lund Eriksen (43) vært mer enn vanlig opptatt av døden etter at faren hans døde brått av hjerteinfarkt da Endre var 25 år gammel. Faren ble 54. Farfaren døde av samme årsak – bare 52 år gammel. Da ville vel Endre kanskje bli 56, da? Dette førte til at han la om livsstilen og startet kappløpet med døden. Det var så mye han skulle rekke … For ti år siden døde moren, også uvanlig tidlig. Gjennom årene har Endre erfart at mange ikke forholder seg til døden som et ugjenkallelig faktum, og at barn skal skånes. Dermed får de lite eller ingen informasjon om hva som faktisk skjer når vi dør, og om ulike måter å forholde seg til død og den døde på.

Døden – en naturlig del av livet
Endre Lund Eriksen har lenge ønsket å bidra til folkeopplysningen ved å skrive en bok om døden for barn, som også kan være et godt utgangspunkt for samtale. I boken vises flere aspekter ved døden – både de sørgelige og de «hverdagslige»: Hva dør folk av? Hva skjer med kroppen? Hvordan møter ulike kulturer døden? Før var døden en naturlig del av livet. Når noen døde, var det familien som stelte og gravla den døde. Og barna ble involvert. Nå er døden noe de profesjonelle tar seg av.

Vellykket fortellergrep
I tegneserieboken møter vi lille Mikkel. Han vil verken dø eller være med i en bok om døden. Han er redd. Men når fortelleren (Døden) begynner å fortelle, blir Mikkel nysgjerrig, og han får svar på mye han lurer på. Døden er jo noe vi alle frykter, men den kommer til å ramme oss alle. Gjennom denne boken blir døden forhåpentligvis til noe mindre fremmed og dermed mindre skremmende.

Endre Lund Eriksen
Endre Lund Eriksen (f. 1977) står bak flere prisbelønte utgivelser for barn og unge, blant annet Dunderly, Alvin Pang og Pitbull-Terje, som er både filmatisert og nylig satt opp Hålogaland Teater. Han har også skrevet Den sommeren pappa ble homo, Verdens beste pappa og manus til flere filmer. I tillegg til den aktuelle tegneserieboken om døden, er han i øyeblikket medmanusforfatter og regissør i serien Planetpatruljen, NRK Super, er medforfatter bind 2 i Dyrenes detektivbyrå og i oktober er han klar med ungdomsromanen Hvordan jeg tjente min første million (Aschehoug)

Sigbjørn Lilleeng
Sigbjørn Lilleeng (f. 1983) er illustratør og tegneserieskaper.
Han har bla vunnet Raptus Tegneseriefestivals Debutantpris 2006, Sproingprisen 2008 og Kulturdepartementets Tegneseriepris i 2009. Nå er han aktuell med tegneserien Inntrenger, basert på Bring og Bringsværds TV-serie Blindpassasjer, en bok om dinosaurer – i tillegg til tegneserien Døden. Dødsens seriøse fakta.

Fakta om boken: Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng
Døden. Dødens seriøse fakta Tegneserie
Kr 279,- Cappelen Damm