Tore E. Nilsen – emissæren som ble byråeier

Begravelsesbyrået Tore E. Nilsen holder til i vakre omgivelser i Sarpsborg, og er oss bekjent det eneste byrået som kan stille med egen tennisbane! I 2011 fikk de kjøpt eiendommen, som består av et ærverdig hovedhus i engelsk stil, med garasjer, vaskehall og kistelager i sidebygningen, samt en stor hage med flotte epletrær, og som nevnt tennisbanen.

Tekst og foto: Gunnar Hammersmark

I disse dager er det 50 år siden Tore startet sin karriere i gravferdsbransjen, og i den anledning har vi avlagt han et besøk.

Byrået er en familiebedrift i ordets rette forstand, hvor Tore og Gunni har med seg alle sine tre barn, samt svigerdatter og ett barnebarn. Tore er i dag 74 år ung, og har overlatt hovedansvaret til neste generasjon, men er fortsatt aktiv i jobb.

Hvordan kom du inn i gravferdsbransjen?

Det var egentlig en tilfeldighet. Vi er tilbake i 1970. Jeg arbeidet som kontroller i KPS (Husqvarna i dag), men fikk et kall som ungdomsarbeider i Indremisjonen. Det var en stor overgang, og jeg gikk ganske mye ned i lønn. Jeg deltok på en møteuke på Rolvsøy, hvor Birger Borgersen og Einar Grandahl var engasjert. De drev Sarpsborg begravelsesbyrå, og jeg fikk spørsmål om jeg kunne bli med som vikar hos dem ved behov. Det sa jeg ja til, og det ble starten på min karriere i gravferdsbransjen.

I 1972 fikk Tore en henvendelse fra Torstein Eriksen. Han skulle starte begravelsesbyrå i Halden og spurte om Tore kunne drive dette. Og slik ble det at Tore ble byråleder i Halden og omegn begravelsesbyrå. Det ble mye jobb og mange utfordringer i starten, men byrået vokste fort. Etter hvert ble reiseveien mellom Halden og Skjeberg krevende, og Tore måtte vurdere om han skulle flytte til Halden, eller få seg en jobb nærmere hjemmet. Torstein drev også Tune begravelsesbyrå, og Tore valgte å begynne der sammen med sønnen til Torstein, Dan Eriksen. Tore likte jobben som gravferdskonsulent og kunne i tillegg fortsette som predikant på kveldstid. Etter hvert utviklet tanken seg på hvordan han ville drive et begravelsesbyrå, og 1. januar i 1983 startet han og kona Gunni opp begravelsesbyrå fra sitt hjem i Skjeberg.

For meg ble dette et kall, en livsoppgave. Allerede første driftsår fikk byrået 123 oppdrag! Det ble mye jobbing, vakt 24 timer i døgnet, men det var meningsfullt! Vi hadde ikke ferier, kun en helg én gang i året.

I dag er byrået en solid bedrift, med 9 ansatte og rundt 400 oppdrag hvert år. I dag er det sønnen Jarle som er byråleder, og Tore og Gunni har ikke lenger vakttelefon og nattarbeid! I tillegg til å være gravferdskonsulent blir han ofte spurt om å forrette i gravferder. Som tidligere predikant lar han aldri den muligheten gå fra seg. Som en etterlatte sa; «Vi vet du er kristen Tore Nilsen, men kan du ikke si noe pent om a mor?»

Tore har alltid vært engasjert i BFN og senere i Virke Gravferd. Han har i mange år vært leder av lokalavdelingen i Østfold, og setter stor pris på felleskapet som er i bransjen.

For meg er det viktig å være medlem i Virke Gravferd, både for kompetansetilbudet der og for møteplassene hvor vi treffer kolleger og samarbeidspartnere. Vi gleder oss til vi igjen kan samles fysisk i bransjesammenheng.

Hva tenker du om fremtiden i bransjen?

Jeg tenker det er viktig å sette søkelys på kvalitet på det vi leverer av varer og tjenester. Den digitale utviklingen har gått fort, og vi har fått nye sosiale plattformer hvor vi kommuniserer med etterlatte. Men vårt mål er fortsatt å ivareta de individuel-le behov og ønsker pårørende har i forbindelse med dødsfall. Vi skal gjøre vårt beste for å veilede, tilrettelegge og gjennomføre begravelse eller bisettelse på en verdig og god måte.

50 år i bransjen er lang tid, men engasjementet som Tore besitter er like stort. Og som han sa på slutten av samtalen:

Hvis jeg kunne ha startet helt på nytt, ville jeg ha valgt å gjøre akkurat det samme!