Hvordan snakker man med barn om døden?

Mange voksne synes det er vanskelig å snakke om døden.
Særlig det å snakke med barn. Ikke fordi barn er spesielt vanskelige å prate med, tvert imot, men fordi voksne ofte er redde for å komme til kort, og vise sin egen uvitenhet og frykt for døden. Det er her bildebokskaper Anna Fiske kommer til unnsetning. Med boken Hvordan snakker man om døden? inviterer hun til samtale, og berører både eksistensielle, fysiske, praktiske og rituelle sider ved døden.

Anna Fiske

Hvordan snakker man om døden?

Hovedmålgruppe: Barn og familier

299,-

Bildebok, Cappelen Damm

Anne Østgaard

Religion, livssyn, ritualer og tradisjoner
Etter grundig research, og gjennom enkel tekst og konkrete illustrasjoner, forteller og viser Anna Fiske hva som skjer med kroppen når vi dør, hva som skjer med den døde, hvem som hjelper, forskjellige måter å vise sorg på – og ikke minst hvordan ulike religioner og livssyn har sine ritualer og tradisjoner. Disse ritualene har imidlertid en ting felles; de gir uttrykk for sorg, og de viser respekt for de døde.

Hvorfor må vi egentlig dø?
I boken tar Anna også opp spørsmål som hvorfor vi egentlig må dø, ulike årsaker og måter å dø på og hva som ville skjedd hvis ingen døde her i verden. Da ville det jo ikke blitt plass! Hun trekker fine paralleller mellom mennesker, planter og dyr; alt som lever – og dør, og viser hvordan naturen er vakkert og viselig innrettet.

Unik formidlingsevne
Anna Fiske har en unik formidlingsevne. Hun snakker til barna i øyehøyde og tar dem på alvor. Hun evner å skrive konkret, hjertevarmt, inkluderende og trøsterikt, samtidig som hun i denne boken også skriver humoristisk om døden. Hun har et åpent sinn, stiller mange spørsmål, men gir ikke like mange svar. Hun oppfordrer til undring, og understreker at det er mye vi ikke vet, blant annet hva som skjer etter døden. Her åpner hun for ulike muligheter, tanker og oppfatninger.

Barn er naturlig nysgjerrige
Barn er naturlig nysgjerrige. Også på hva som skjer når vi dør. Mange barn opplever dødsfall i nær familie. Ofte uten stor dramatikk når olde- og besteforeldre dør. Men det er også barn som opplever å miste en mor eller far, andre yngre slektninger eller en venn under mer dramatiske omstendigheter. Noen barn blir selv alvorlig syke.

Da er det viktig å anerkjenne og møte barnas reaksjoner og sorg, og åpne for dialog. Døden er en naturlig del av livet. Det er viktig å ikke avvise eller vike unna, selv om man ikke har alle svarene. Da kan Anna Fiskes bok Hvordan snakker man om døden? være en døråpner og en samtalehjelper.

Hvem er Anna Fiske?
Anna Fiske er en kritikerrost, prisbelønt og produktiv forfatter, illustratør og tegne-serieskaper. Hun står bak nærmere 70 egne bøker. Hennes lekne, særegne strektegninger og kloke tilnærming til barn, har gitt henne flere høythengende priser. Serien
Hvordan lager man en baby? (2019),
Hvordan begynner man på skolen? (2020) og Hvordan er det å være voksen? (2021)
er trykket i over 80 000 eksemplarer! Hvordan snakker man om døden? inngår i samme populære serie. I forbindelse med åpningen av det nye Nasjonalmuseet i 2022, fikk Anna Fiske det ærefulle oppdrag å lage en museumsbok for barn. Resultatet ble bildeboken Museum, som en kritiker kalte «en fryd av ei bok». Anna Fiskes bøker er solgt til en rekke land.