Ny leder for Virke gravferd

Åse Skrøvset er ansatt som ny bransjeleder for gravferd i
Virke. Hun har tidligere jobbet som fagsjef for gravplass hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Tekst: Gullik Slagsvold Støre

Hva gjorde at du valgte å søke denne jobben?
Etter å ha vært i gravferdsbransjen over en rekke år så var muligheten til å jobbe enda nærmere med de mange dyktige byråene landet rundt en drømmemulighet. Som den eneste bransjeorganisasjonen for gravferd i Norge så spiller Virke en avgjørende rolle i å sørge for at medlemmene våre er forberedt på fremtiden og aldri står alene i møte med utfordringer. Det skal også bli interessant å se bransjen fra en litt annen side.

Hvilke styrker mener du gjør deg rett person for jobben?
Gravferdsbransjen er en forholdsvis liten verden hvor man noen ganger kan få inntrykk av at alle kjenner alle. Jeg føler i hvert fall at etter å ha jobbet på myndighetssiden i snart ti år så har jeg bygget opp et godt og mangfoldig nettverk, både i kommunene og i byråene. Jeg tror også det å ha sittet på myndighetssiden gir et godt perspektiv på hvordan utfordringene vi står ovenfor vurderes og avveies. Nå går jeg over i en ny rolle hvor jeg skal støtte aktørene med videreutvikling og vekst, men det hjelper jo veldig godt å kjenne til hvordan myndighetene ser på ting. Jeg har også hatt god dialog og erfaring med Virke gravferd i en rekke råd og utvalg.

Hva er ditt inntrykk av bransjen og menneskene som jobber der?
Jeg har opplevd at bransjen preges av utrolig kompetente og dedikerte folk som brenner for å gjøre en god jobb for de etterlatte. Jeg tror ikke jeg er alene om å tenke at mange utenfor vår bransje undervurderer kompleksiteten av å arrangere og planlegge begravelser. Hver begravelse er på mange måter en premiere man ikke får trent til. Alt skal klaffe på første forsøk. For å få til dette kreves det kompetanse som kun kan bygges opp over tid. Jeg tror det er denne kompetansen vi må formalisere og videreutvikle hvis vi vil styrke bransjen i de kommende årene.

Har du sett deg ut noen utfordringer for bransjen fremover?
Jeg tror gravferdsbransjen, i likhet med så å si alle andre bransjer, må være forberedt på både store og små endringer i fremtiden. Selv om markedet for gravferd vil holde seg stabilt og muligens øke i de neste årene så står en rekke utfordringer på dør.

Hva er disse utfordringene?
Det er ikke til å legge skjul på at gravferdsbransjen til tider kan være en litt konservativ bransje hvor mange er kanskje er blitt vant til den samme prosessen for hver gravferd. Jeg tror en utfordring bransjen står ovenfor er å kunne tilby gode løsninger på til de etterlatte som i kommende år vil ha en begravelse på noe utradisjonelt vis. Flere og flere vil for eksempel velge en livssynsåpen gravferd eller en gravferd innenfor andre rammer enn kristendom. Individualiteten spiller ikke bare inn på selve seremonien, men også hvordan man ønskes å gravlegges. At våre medlemmer skal kunne tilby gode og verdige gravferdsløsninger utenfor de tradisjonelle rammene vi kanskje har blitt vant er en oppgave jeg vil prioritere høyt fremover.

Som en som inntil nylig har jobbet på myndighetssiden, hva vil du si er de viktigste reguleringene og reglene som vil påvirke bransjen?
Den kanskje største endringen som vil komme er digitaliseringen av ulike prosesser som lenge har blitt gjort med penn og papir. For eksempel vil digital gravferdsmelding medføre at gravferd blir den syvende livshendelsen som nå skal digitaliseres. Jeg vet Virke gravferd har spilt en avgjørende rolle i utformingen av denne og jeg ønsker å fortsette det gode arbeidet ved å sørge for denne blir en suksess. Videre tror jeg en viktig del av det å være representant for en bransje innebærer å være på ballen i alle de andre digitaliseringsprosjektene som vil påvirke vår bransje.